Fürst József: Csendélet

Fürst József: Csendélet

Kor: 1999

Mérete: 79 x 110 cm 


Fürst József 1947. február 3. napján született Budapesten. A Képzőművészeti Gimnázium (1962-1966) és Képzőművészeti Főiskola (1969-1972) elvégzése után már fiatalon bekerült az európai művészeti vérkeringésbe. 1976-ban a potsdami biennálén 3. díjat nyert. 

Külföldre az Artex Képcsarnok Vállalat szervezésében jutottak el munkái 1976-1992 között, megrendelésre külföldi galériák számára festett. 1992 óta szellemi szabadfoglalkozású. Számos nemzetközi kiállítása volt többek között New Yorkban, San Franciscóban, emellett Anglia, Hollandia, Németország, Ausztria, Franciaország és Olaszország több városában is. Részt vett a híres Sotheby's és a Christine's aukciós házak kínálatában, valamint a Doroteumban is.

A 90′-es évektől ismerhette meg a magyar közönség. A közelmúltban jelentősebb magyarországi kiállításai 2005. és 2010. között voltak (Pályázati 1. díj – Pilisvörösvár, ahol 70 alkotó indult). 


Húsz évig bibliakutatással is foglalkozott a festészet mellett. Festészetével arra törekszik, hogy rámutasson arra, hogy a teremtő Isten milyen csodálatos világot alkotott.

"Fürst József a XVI. századi manieristákat idézi. Rajzkészsége tökéletes, ecsethasználata briliáns, képeinek felszíne a festett vászon ecsethasználatának köszönhetően jég simaságú. Habár művei igen színpompásak, mégis higgadtan békéltetők, megnyugtatóak.


Szokványos eszközeivel ragyogóan illeszti a jelenkor üzenetét a fejedelmiségbe, s ötvözi azt a földi dolgokkal, különös tekintettel az élet árnyoldalaira: az öregség, a halál a háború, a pusztítás és a pusztulás témáira. Kevésbé közvetett mellékértelmű képeivel teljesedik ki. Műveinek összessége nem homogén, mindegyik más-más művészi nézőpontot takar. A valóság varázslatos életre keltésének tanárává lett.


Ma már tudjuk, hogy Ő nem egy létező iskolát választott alkotásához, hanem teremtett egy iskolát. Szinte senki nem rendelkezik azzal a végtelen türelemmel, amellyel Ő az apró feladatok megoldásához látott. Megtalálta az alkotói örömöt egy budapesti alkotóházban, ahol munkássága olyan szintre fejlődött, amely bővítette a magyar művészet spektrumát."

/Az 1996-os New Yorkban megrendezett kiállítás megnyitójának részlete/


- Hagyatékból - 

310 000,00 Ft
Bruttó ár (Áfá-val) Áfa nélkül 310 000,00 Ft