Nem vén parketta az öreg parketta!

2022.03.23

A parketta időtállósága nagyban függ az aljzat minőségétől, és előkészítésétől. Ha már öreg a parkettánk, akkor adott a helyzet: az aljzat el- és előkészítése nem tegnap történt. Nem csoda hát, ha nyöszög-nyekereg szegény, ha végigtipegünk rajta. Sok embert, sok lábat kiszolgált már a lassan nyugdíjas korba lépő padlónk. Mégsem kell öreg parkettánkat azonnal kidobni, mert menthető. ... És vele együtt az emlékeink is menthetők, melyek hozzá, és a használatához köthetők.

Ha már nyikorog szegény, nem szabad azonnal csak a lakkozásra gondolni, ha úgy döntünk: felújítással megmentjük. Első lépésben meg kell találnunk a nyikorgás-recsegés okát. Ha púposodik egy-két helyen, akkor vizes az aljzat. Itt bizony a lerakással fordított sorrendben kezdhetjük felbontani, mert az aljzat kiszárítása, majd szigetelését követően újra kell raknunk (és addig a felszedett parketta is kiszárad, és akkor már lehet felületkezelni, az újabb lerakás előtt). 

Miközben szárad a pakettánk, ne feledjük el, hogy azért púposodott, mert megszívta magát vízzel/nedvességgel, ergo: térfogata nőtt. Kiszáradást követően zsugorodni fog, ergo: térfogata az eredeti méret alá csökken. Szóval, ha hézagolás nélkül próbálnánk meg visszarakni, akkor nem passzolnak majd egymásba. 

Igen. Türelemjáték. De megéri.

Szóval: ha akár csak egy picit is nedves, nem kellő mértékben száraz betonra próbáljuk meg visszarakni a víztől-párától már eleget szenvedett parkettánkat, egy kis idő után bizony vissza fog púposodni, és kezdhetünk mindent előlről. Ugyanakkor ne feledjük ennek egészségügyi kockázatát sem: megjelenhet a penész. Aki allergiás rá, tudja, hogy a penészgombák, annak spórái milyen mértékű légzési nehézségeket (és egyéb, súlyosabb megbetegedések kockázatait is) okoznak. 

Tehát, levonva a tanulságot, azt mondhatjuk: az aljzatbetont lerakás előtt ki kell szárítani. Új parketta lerakásánál ez épúgy kötelező, mint a régi parketta visszarakása előtt. A kiszárítás folyamatához (ha gyorsítani akarjuk azt) már ipari aljzatbeton szárító gépek állnak a mesterek rendelkezésére.

Ha a betonunk már száraz, meg kell vizsgálnunk öreg parkettánkat, milyen állapotba kerültek a száradást követően. Sajnos, nem biztos, hogy minden esetben menthetők - azokban az esetekben pl. amikor többe kerülne a leves, mint a hús. Mert, ha pl. régi típusú bitumenes bonomit ragasztóba volt rakva, akkor érdemes-e minden egyes darabot visszatisztítani, vagy inkább ruházzunk be egy újba. Ugyanez a döntési helyzet áll elő abban az esetben is, ha az öreg parkettánkat éveken, évtizedeken keresztül csak felületkezelték felújítás, ápolás gyanánt. Ezekben az esetekben ugyanis szegény parkettánk több rétegben csak szívta és szívta magába az olajos felületkezelő anyagot. Őt már csiszolhatjuk, kedvesen, agresszívan, sokáig, és szeretetettel, az általunk rákenendő lakkot akkor is le fogja már dobni magáról. Ha visszaraknánk, lakkozás után foltos lesz, és csúnya. ... Bár lehet, hogy nem nyekereg már. ....

Könnyebb dolgunk van a parkettánkat érő sokkhatások közül, a második lehetőséggel, nevezetesen: ha a helység száraz levegője okozta kiszáradás miatt nyekereg parkettánk. Ebben az esetben is több lehetőségünk van: a rések kitömése, illetve az elöregedett lakkozást és a felszíni sérülések javítása, nem pedig az egész padlót újrarakása. A hézagokat hézagkitöltő anyagokkal (pl Bona, Artelit, stb. termékek), vagy lakkal összekvert massza (pl. konyhából kölcsönzött rozsliszt) bedolgozásával lehet eltüntetni. A hézagkitöltő bedolgozását követően a felülelet újra csiszolnunk kell, hogy a felületkezelés előtt egyenletes padlót kapjuk. 

A parketta javítása mindig a felületkezeléstől függ. Olajos felületeken elegendő csak a sérülés helyén javítani. Így a korrekció után egy újraolajozással már készen is vagyunk. Lakkal bevont parketta javítása esetén az egész felületet egybefüggően javítani kell, majd csiszolni, és újralakkozni. (Tipp: csiszoláskor lehet "antik" csiszolást is kérni, ilyenkor a fa felülete rusztikusabbá válik, és a rákerülő lakkréteg ezt fogja kiemelni.) Napjainkban már nem kell aggódnunk amiatt, hogy a csiszolás (csakúgy, mint a falak esetében) nagy porral járna, hiszen léteznek olyan ipari gépösszetételek, amelyek a csiszológép és az ipari porszívó összekötésével teljesen pormentesen csiszolnak. 

A lecsiszolt parkettánkat színezhetjük is, felületkezeléssel (pl. pácoló-színező anyagokkal).  Ha lakkozunk, érdemes vízbázisú lakkot használnunk, környezetbarát megfontolásból (nem bocsájtanak ki káros gázokat). Lakkozás több rétegben történik, alapozó és fedő lakkal. A fedőlakk lehet selyem fényű, vagy fényes. 

Arra figyelnünk kell, ha magas fényű lakkal dolgozunk: idővel karcosodás, vagy mattulás keletkezhet rajta. Ilyen esetekben megoldás az, ha a használt lakkrendszerhez tartozó polish-al (és csiszológéppel) felfényezzük a parkettát. 

Ha van klímánk, akor az ideális hőmérséklet és páratartalom a parkettás szobában: 55% relatív páratartalom, és 18-24 fok. 

Arra még figyeljünk oda: bármilyen felületkezelést alkalmazzunk is, a választott felületkezelő szerekhez válasszunk javító szetteket (repai tool) is, tekintettel arra, hogy vannak olyan anyagok, amelyek nem kompatibilisek egymáshoz. A javító szettek nem olcsók, de a teljes felújításnál mindenképp olcsóbbak.Kövess bennünket a Facebookon is!