Egészséges függöny? Igen!

2021.04.14

A függönyökkel otthonosabbá tehetjük lakásunkat. Mielőtt azonban kiválasztjuk az anyagát, azt is el kell döntenünk, hogy környezettudatosságunkat erősíteni szeretnénk-e függönyeink kiválasztásakor. Az energiatakarékosság egyik fontos része ugyanis a világítás és az árnyékolástechnika. A környezetbarát berendezési tárgyak, kiegészítők és anyagok drágának tűnnek, ám ezt a drágaságot a jó minőség, az időtálló alapanyag, és az így elért megtakarítás kompenzálja hosszútávon.

Egy olyan függönytípust mutatok be ma, amely elektroszmog-taszító jellegénél fogva kiemelkedő egészségmegőrző szerephez jut. Elnevezése: E-Shield Voile. Ez egy olyan termék, amely felületkezelésével, szövési struktúrájával, és technikai összetételével közömbösíti, elnyeli, és visszaveri az elektromágneses sugárzást.

A Voile függönyök egyébként is sokszínű megjelenéssel büszkélkedhetnek: lehet nyomott, festett, hímzett, égetett. Fénye matt, anyaga lennel, vagy poliészterrel kevert pamut. Az ilyen típusú fényáteresztő függöny nem gyűrődik, sűrűbb szövésű az organzánál, esése könnyed.

E-shield változata pedig védelmet nyújt azoktól az elektromágneses sugárzásoktól, ami nap, mint nap ér bennünket különböző háztartási eszközök, ágynál lévő villamosvezetékek, számítógép használat, vagy televíziózás közben. Az elektroszmog hatásainak következtében pedig fokozott fáradtságérzet, alvászavar, látásprobléma, migrén jelentkezhet szervezetünkben, hiszen mindez együttesen növeli szervezetünk stressz-szintjét.

Nem mellékesen jegyzem meg: az elektromágneses sugárzások elleni védelmen túlmenően már léteznek olyan függönyök is, amelyeket szintén egészségmegőrzésünk céljából hoztak létre, anyagukban pedig antibakteriálisak és lángmentesek. A forgalmazó ezeket általában kórházakban való alkalmazásra ajánlja, de széles színskálája lehetővé teszi az otthoni alkalmazást is. Mivel az antibekteriális hatás a függöny szövetszálaiba a gyártás során épül be, ezért nem kell tartani attól, hogy ez a hatás esetleg kimosódhat a függönyből. Emellett ez az a függöny, amely az életciklusának végéig szín- és formatartó is marad. Ezeknek a függönyöknek a gyűjtőneve: Bioaktív függönyök. Akad köztük fényáteresztő (pl. Bioviole), sötétítő (pl. Biosat, Shield+), fényzáró dimout (pl. Bionatur).

Otthonunk csinosítgatásakor érdemes tehát nemcsak az esztétikai-, de az energiatakarékossági-, egészségmegőrzési- és környezettudatossági szempontokat is figyelembe vennünk.Kövess bennünket a Facebookon is!