A lakberendezés úttörője: az OLED világítás

2021.03.29

Nemrégiben tettem le a gépészet vizsgámat, és tananyagunkban szerepelt a jövő világítástechnikája, az OLED világítások. Ezzel a technikai fejlesztéssel világíthat a függönyünk, a falunk, a plafonunk, de akár az ablakunk is. Hajlékony, nagy felületű világítóberendezésről van tehát szó, mely kikapcsolt állapotában teljesen átlátszó.

Felbuzdultam azonnal, és elkezdtem több információt is összeszedni erről, mert a tananyagban csak említésként szerepelt, lévén a termék még erősen fejlesztés alatt van. Hogy mit tudtam meg? Íme:

Az OLED (Organic Light Emitting Diode) egy szerves fénykibocsátó dióda. A napfényhez hasonló homogén fényt árasztó, nagy hatásfokú, lapos fényforrás. Az OLED fejlesztői 13 éve dolgoznak a termék tökéletesítésén, és a természet működési elveit vették alapul. Azt mondhatjuk, hogy ez a szerves fénykibocsátó a mélytengeri halak, vagy a szentjánosbogarak fény-kibocsájtásához hasonló elvek alapján működik. Az OLED-ben ugyanis egyes szerves molekulákhoz hasonló anyagok áram hatására világítani kezdenek.

Az OLED készítés hagyományos receptje szerint üvegre vagy átlátszó műanyagra ultra-vékony szerves vegyület rétegeket visznek fel. Ezek közül három rétegre azért van szükség, hogy a töltések eljuthassanak a központi emittáló réteghez. Amikor az ellentétes töltésű molekulák összeérnek az emittáló rétegben, az elektronok a negatív töltésű molekulákról átugranak a pozitív töltésűekre és nyugalomba jutnak. Eközben elveszítik energiájukat, amit fény formájában kisugároznak. A probléma az, hogy ez a fény nem fehér. A megszokott világítás eléréséhez a régebbi OLED-eket kék, zöld és piros foszforeszcens festékkel vonták be. A nem eléggé tartós kék foszforeszcens festék helyett Thompson és Forrest az OLED-ek jó tulajdonságaival rendelkező fluoreszcens kék festéket talált. A kicserélt kék komponens nem csak hosszabb életű, hanem hatásfoka is jobb.

A legbővebb információt az OLED-ről a Wikipédián találtam. Ide kattintva elolvashatja az, akit mélyebben is érdekel a téma.

Hihetetlennek hangzik, de az OLEDek segítségével futurisztikus lakásbelsők is kialakíthatók lesznek. Mivel vékony felületekre is felvihetők, ezért akár függönyeink, csempénk, szekrényeink, asztalaink, de akár a ruhánk is világíthat. Fejlesztése során, például a tervezők létrehoztak már olyan hintaszéket, ami a használat során generált áram segítségével hozza működésbe az OLED fényforrást.

Az OLED fénykibocsátása sokkal jobb, mint a hagyományos LED-nek, mert homogén fényt bocsájt ki akár nagy felületen is, miközben hűtése is jobban megoldott. A világítástechnikán belül a legkörnyezetbarátabb termék. Hátránya viszont, hogy az előállítási költsége igen magas, és, mivel a szerves fénykibocsátó anyag egy idő után lebomlik, élettartama igen rövidnek mondható.

A találmány Mark Thompson és Stephen Forrest, a dél-kaliforniai, illetve a Princeton egyetem kutatóinak nevéhez fűződik, szabadalma a kutatásokat finanszírozó Universal Display társaság tulajdonában vannak.Kövessetek bennünket Facebookon is!