A betonvarrás

2022.04.05

A cement-esztrich felületén gyakran jelennek meg kisebb-nagyobb repedések. Ilyen esetekben sajnos, sokszor a tulajdonosok nem keresik meg a probléma okát, egyszerűen nekiállnak az esztétikai hibák elfedésének. Ez azért súlyos probléma, mert így végeláthatatlan hadjárat veszi kezdetét a repedések ellen. Csakúgy, ahogyan az útépítők tekintenek a kátyúkra. ....

Ugyanakkor, ha a munka megkezdése előtt kiderítjük, hogy mi okozta a hibát, akkor azt már másodjára biztos, hogy elkerüljük. Ráadásul a repedések kialakulásának mindössze két fő oka lehet: 

Gyors száradásból, vagy zsugorodásból adódó repedések:

Ezek legtöbbször pókhálószerű, keskenyebb repedésekként jelennek meg a felületen. Sokszor, bár repedtnek tűnik a felület, valójában nincs elrepedve a beton, csak a felülete nyílik meg. Jó hír, hogy ilyen keskenyebb repedések esetén elég a repedéseket kitölteni pl. Epojet híg epoxi gyantával. 

Egyenes vonal mentén történt, szélesebb dilatációs repedések

Ezek keletkezésekor minden esetben az ún. betonvarrás technológiát szükséges alkalmazni. az ilyen repedések kialakulásának oka a dilatációs mezők helytelen kialakítására vezethető vissza. Kötésekor az esztricht zsugorodik, hőmérséklet emelkedéskor hőmozgást végez, tágul. Amennyiben nem megfelelő számú és helyzetű dilatáció (tágulási házag) kerül kialakításra, akkor elreped, és egy folyton mozgásban lévő repedés jön létre, mely a burkolaton is megjelenik.

Repedezés javítása pár lépésben:

- A repedést 2-3 mm mélységig ki kell tágítani, keresztirányban pedig 25-30 cm-enként az aljzatvastagság feléig készítsünk bevágásokat.

- Portalanítás után a bevágásokba esztrich kötőlemezt helyezünk, majd az egészet kitöltjük Eporippel. Idő szűkében a beton-varráshoz Eporip helyett Eporip Turbot is lehet használni, mely egy nagyon gyorsan kötő gyanta. Az Eporip és Eporip Turbo esetében a két komponenst egymáshoz kell önteni, és addig keverni őket, amíg az anyag teljesen síma, egynemű nem lesz. Az Eporip SCR kis kiszerelésének köszönhetően egyszerűbb megoldást ad: a két flakon tartalmát csak össze kell önteni, és lezárt kupakkal legalább 15 mp-ig rázni, egészen addig, míg sima, egyenletes masszát nem kapunk. 

Ezután a csőr segítségével a gyantát a palackból egyből a repedésekbe lehet juttatni, majd kvarchomokkal megszórni, és a gyanta kötése után a fölösleges kvarchomokot el kell távolítani. A gyanta felületén megkötött kvarchomok  fogja biztosítani a továbbiakban a megfelelő tapadást a rákerülő rétegek számára. 

- via Mapei - 


Kövess bennünket Facebookon is!