en-Shabby Chic, a Kopott Elegancia ....

19/07/2021

Értékes bolhapiaci leletek ... Hámló, antik hiúság a tompított tengerzöldben ... Elegáns, repedezett csillár ... Hatalmas, csúszós takaróval ellátott kanapé, mély, párnákkal ... Kényelem, a tökéletlenségek szépsége, az idő csábítása kopott tárgyak és az egyszerű gyakorlati élet vonzereje: ezek a sarokkövei annak, amit Shabby Chic stílusnak neveznek.

A kopott farmernadrág kellemes viseletéhez, az olasz villa romos eleganciájához, vagy a nagymamája padlásából átadott fakó bársonyok és a nem illő virágos porcelánok kopott nagyságához hasonlóan a Shabby Chic stílus is felismert elismerés azért, amit használt, közkedvelt és viselt. Ez a természetes evolúció tiszteletben tartása, valamint a könnyű és értelmes iránti tisztelet.

A bolhapiac kulisszatitkai rejtik, hogy miként lehet selejtezni az elrejtett kincseket a bolhapiaci szeméttől - egy régi csomagtartó, amelynek festéke a széle körül hámlik, új életet kaphat dohányzóasztalként , míg egy apróra vágott fehér vas mentő darab tökéletes vázzá válik egy vintage tükör számára.

Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban régóta kedvelt lakberendezési, és "életvezetési" stílus a Shabby Chic, melynek gyökerei az 1980-as évek végére nyúlnak vissza. Ezt a lakberendezési stílust egy angol designer, Rachel Aswell hozta létre, 1989-ben. Hazánkban csak az utóbbi években vált ismerté ez az életérzés, és lett egyre népszerűbb.

A szó konkrét jelentése: Kopott elegancia, melyben tökéletesen megfér egymással a hatalmas kristálycsillár, régi, felújított, kopottas hatású bútorokkal, ezüst képkerettel, és persze patinás padlóburkolattal.

A bútorok alapszíne általában a fehér, mindez visszacsiszolt- koptatott kivitelben. Ebben a romantikus, elegáns stílusban rendkívül jól érvényesülnek a kecses, részleteiben kidolgozott kis bútorok, kiegészítők. Ilyenek például a konzol-, telefon-, vagy fésülködőasztalok, tükrök, gyertyatartók.

Nagy hangsúlyt kapnak a dekorációs kiegészítők: díszpárnák, terítők, függönyök, szőnyegek, csillárok, dísztárgyak, vázák, tükrök, faliképek, porcelánok, melyek mind romantikus, elegáns hangulatot árasztanak. Elengedhetetlen motívumok a különféle virágminták, melyek a textíliákon, dísztárgyakon is visszaköszönnek. Kedvelt kiegészítők a csipkék, fodrok, hímzések, masnik. A romantikus otthonokban a fehér, és a pasztell árnyalatok: rózsaszín, menta, világoskék, bézs az uralkodó színvilág.

Nem szükséges semmilyen szabályhoz, rendhez, tökéletességhez ragaszkodni, arra azonban ügyelni kell, hogy az összhatás ne legyen zsúfolt. Ha alapvetően tetszik ez a stílus, de nem szeretnénk túltolni a romantikát, elég, ha csak néhány dekorációs elemmel, textíliával dobjuk fel otthonunkat.

Egy-egy virágcsokor elhelyezése elengedhetetlen kelléke az enteriőrnek. Legalább ennyire fontosak a textíliák is, melyeknél bátran válasszunk csíkosat, pöttyöset, akár virág mintásat. A lényeg, hogy ne legyenek hangsúlyosak. Maradjanak szolidak a színek. Fontos kiegészítők a párnahuzatok, különböző nyomott- transzferált mintákkal, puha ágytakarók, lenek, pamutok, valamint a csipkék.

Romantikus, vidékies jellege miatt közkedvelt, színvilágát tekintve a fehérek mellett a púderszínek, pasztell kékek, kopott zöldek jellemzőek. Figyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk túl a teret! Maradjunk a légies, könnyed hatásnál. Domináljanak a nyers falak, kőburkolatok, koptatott felületek.

Ami nem kell: az a szőnyeg. Ami viszont mindenképp' szükséges: a fehéres, szürkés, vagy mészkő színű patinás járófelület.

A shabby chic stílusú lakásokra a barátságos, szerethető, kényelmes, bájos, de ugyanakkor elegáns hangulat jellemző. Egy igazi nőies, romantikus otthont teremthetünk általa, ahol csupa szépség vesz körül, és ahová öröm hazatérni.


Kövess bennünket a Facebookon is!