en-Oxigéndús lakáskiegészítők a növények

27/01/2021

Lakásból otthont nemcsak felújítással, átalakítással teremthetünk, hanem oxigént adó lakáskiegészítőkkel: a növényekkel is.

Csakúgy, mint az emberek: minden növény más és más. Van, amelyik imádja a napsütést, van, amelyik félárnyékban érzi jól magát, és van olyan is, amelyik kifejezetten az árnyékos helyet kedveli. Van, amelyik gyönyörű virágokat hoz, van, amelyik csak bokrosodik, és van, amelyik szúrós tüskéin jeleníti meg virágait. Bámelyik típusú virágot is válasszunk otthonunkba, folyamatosan gondoznunk, ápolnunk kell, hogy teljes pompájában láthassák őket a hozzánk betérő vendégek. És persze, mi is.

Ha a növényünk kinőtte az edényét, ne várjunk tovább! Újabb helyet adva a gyökérzetnek, ültessük át, főleg, ha már azt látjuk, hogy a gyökerek kitüremkednek a cserép alján lévő nyíláson, vagy hullik a levele, megkésett, illetve elmaradt a virágzása. De jel lehet az is, ha a virágunk satnyulásnak indul.

Hogyan ültessük át virágjainkat? 

Kis cserép esetén egyik tenyerünket tegyük a cserépben lévő föld felszínére úgy, hogy a növény fő szára a középső ujjaink között legyen. Ezután fordítsuk a cserepet a feje tetejére, és igyekezzünk rázó mozdulatokkal a tenyerünkbe ejteni a földlabdás gyökeret. Ezt lehet szépen is, és lehet DLSZ - módra is: mielőtt elkezdenénk a virág cserépből való kiborítását, a cserép oldalát nyitott tenyérrel, erősebben ütögessük meg. De lehet úgy is csinálni, ahogy Peti Mester szokta a DLSZ-től: ha műanyagból van a cserép, akkor simán, függőlegesen levágja a földlabdáról. Ez a módszer főként akkor válik be, amikor új virágot vásárolunk, és a boltban a virággal adott cserépből már kijönnek a fényre a gyökerek, a földje pedig már egy ujjnyira elvált a cserép szélétől.

Ha már nagy a növény, akkor a szakemberek azt tanácsolják, hogy a földlabda kiborítása előtt tompa késsel mozgassuk el a földlabdát a cserép széleitől, akkor könnyebben kifordul a teljes földlabda - mert hát, ugye, a nagy növénynek nagy a súlya is. Én ódzkodom ettől a megoldástól (óhatatlan, hogy bele ne vágjunk a gyökérzetbe), és DLSZ módra csinálom: megvárom, amíg locsolásérett-szárazságúvá válik a virág földje, izomból megveregetem, nyitott tenyérrel a cserép külső oldalának minden részét, majd eldöntöm, vagy lefektetem a növényt, miközben az egyik kezemmel tartom a tövét. Rámarkolva a tőre, határozott mozdulattal elkezdem kifelé húzni, miközben a másik kezemmel a cserép szélét is istenes marokra fogva húzom az ellentétes irányba, folyamatosan odébb és odébb rámarkolva a cserép szélére. Igazi izommunka, de könnyedén helyettesíti a konditeremben történő tricepsz-bicepsz-nagy hátizom edzést.

Ha szúrós növényt ültetünk át, akkor mindenképp vegyünk kesztyűt.

A nagyobb cserép előkészítése 

Az új cserép aljára szórjunk agyaggranulátumot drénanyagnak, és egy kis réteg általános, vagy speciális virágföldet. Állítsuk rá az elhalt gyökérrészeitől megszabadított növényünket, és töltsük fel földdel, éppen annyira, hogy a cserép pereme és a talaj felszíne között maradjon egy-két ujjnyi hely a locsolóvíznek.

Tápoldat? 

Átültetést követően, az első négy hétben fölösleges, mert a virágföld pont elegendő tápanyagot tartalmaz. Ezt követően igény és szokás szerint.