A felújítási támogatás újabb részletei

2020.12.21

Igen sok rejtély övezi még a kormány legújabb, fele-fele arányú lakásfelújítási támogatásának részleteit, és csak csepegtetve kaphatjuk az információkat. A felújítási munkálatokat végző szakemberek, példának okán még ma sem ismerhetik a felújítási támogatás elbíráláshoz egyébként elengedhetetlen Blanketta-szerződést, amelyet nekik kell aláírni - egyén szerződéssel ugyanis nem biztos, hogy a Megrendelő elszámolási kérelmét nem dobják vissza majd. A Magyar Államkincstár fogja elbírálni az elszámolási kérelmeket, de még az ő honlapjukon is a "Kérelem benyújtásának nyomtatványai" menüpont alatt kizárólag egy "Számlaösszesítő" szerepel.

Vita van a kivitelezők között az elszámolandó ÁFA-tartalomról is. Hiszen a Lakás-ÁFA egységesen 5%-ban került meghatározásra a kormány részéről. A vita abból áll a kivitelezők között, hogy a Felújítási támogatás égisze alatt elvégzett munkálatokról kiállított számlák ÁFA tartalma 0%, 5%, illetve 27% lehet-e? Merthogy a lakásvásárlásokra érvényes az 5%-os ÁFA, de, hogy ez ugyanúgy érvényes lesz-e a felújításra is, azt még nem tudhatjuk (hiszen a felújítással érintett ingatlan is az ingatlanpiac része, főként, mert eladható. A támogatás ugyanis nem ingatlanra, hanem személyre szól). Ugyanis ezzel kapcsolatban a rendelkezés még nem tartalmaz hivatalos instrukciókat, pedig alig másfél hét múlva már elkezdődhetnének a felújítási támogatással érintett munkálatok kivitelezői szerződéseinek aláírásai, emellett elutasítják a Megrendelő elszámolási igényét, ha a Kivitelező a számlát nem szabályosan állította ki. Most még úgy, hogy a támogatás feltételeként elvárt Blanketta-szerződést sehol nem lehet fellelni, és nem szerepel sehol a számlák kiállításához előírt ÁFA-tartalom. Persze, az is előfordulhat, hogy e két, eddig nem tisztázott kérdést csak mi aggódjuk túl. .... 

Jelenleg a szóban forgó felújítási támogatást kiegészítve, kombinálták egy kedvezményes, 3%-os kamatozású, szintén államilag támogatott hitelkonstrukcióval. A Hvg.hu így ír erről:

"Február elsejétől ugyanis elérhető lesz a lakásfelújítási támogatást igénylők számára egy legfeljebb 3 százalékos THM-ű, tízéves futamidejű, hatmillió forintos kölcsön is, melyet a bankok fognak folyósítani. Ez a konstrukció segíthet azokon, akiknek nincs hatmillió forint megtakarításuk, hogy igénybe vehessék a teljes - a felújítás költségeinek felét utólag finanszírozó - állami támogatást."

Majd szó esik a hitelkonstrukció buktatóiről is a cikkben. Gondot fog okozni a közfoglalkoztatási jogviszony, ha az igénylő albérletben, vagy önkormányzati bérlakásban lakik. És van olyan buktató, amit kiemelten a Kivitelezők követhetnek el, de az Igénylő látja majd a kárát - idézem:

"Érdemes arra is odafigyelni, hogy megbízható kivitelezővel kössön szerződést az igénylő. Egy nem szabályosan kiállított számla vagy az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt például az utólagos finanszírozást tekintve egyedül az igénylő járna rosszul, hiszen kifizette a vállalkozót, a támogatást pedig nem fogja megkapni. Mindez azt is jelenti, hogy csak akkor kaphatunk támogatást, ha a munkákat vállalkozóval végeztetjük el ..."

Végül még egy fontos információ a Házvadászok portálról:

"Amennyiben a család, az állami támogatás felhasználásával felújított házat a későbbiekben eladja sem kell visszafizetni a felvett összeget, viszont egy következő ingatlanra már nem használhatja fel újra ezt a lehetőséget. A felújított ház új tulajdonosa, ha nem igényelte még más ingatlanra a támogatást, akkor felveheti új otthonára a lakásfelújítási támogatást...."

Bízunk abban, hogy a felújítási munkálatokat elvégző vállalkozók is hamarosan megismerhetik azokat a részleteket, amelyek nélkül nem lehet felvonulni a munkaterületre. Ezek: a Blanketta-szerződés tartalma, és a számla szabályos kiállításának módja a felújítási támogatással érintett megrendelések esetében. 


Kövess bennünket a Facebookon is!